Konji
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Konji

....hrani ga ko` brata.....teraj ga ko` vraga....
 
Početna stranicaPočetna stranica  Latest imagesLatest images  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

 

 Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“

Go down 
Autor/icaPoruka
Petra

Petra


Broj postova : 378
Join date : 29.11.2008

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Empty
PostajNaslov: Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“   Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Icon_minitime6/12/2008, 20:35

OSNOVNE KRETNJE KONJA
HOD
Regularnost ritma ( cetiri takta) u kombinaciji sa potpunim opustanjem mora biti prisutna u svim figurama i tempu u hodu. Pogreske u hodu su kratki, sputani koraci, nejednaki slijed straznjih nogu te pas. Hod postaje lateralna kretnja kada se prednja i zadnja noga iste strane krecu u gotovo istom trenutku i to se naziva pas. Takva neregularnost ozbiljno smanjuje kvalitetu hoda. Postoje cetiri vrste hoda: srednji, prikupljeni, produzeni i slobodan medu kojima uvijek moraju postojati razlike u duzini koraka i prekoracenju otisaka kopita prednjih nogu.
Srednji hod- konj koraca energicno i opusteno, a kopita straznjih nogu ostavljaju otiske barem u otiscima kopita prednjih nogu. Jahac ima lagani i neprekidan kontakt sa ustima konja, omogucavajuci prirodno gibanje glave i vrata konja. Glava konja se nalazi nesto ispred okomice.
Prikupljeni hod-konj stupa u pravilnom cetverotaktu, a kopita straznjih nogu ostavljaju otiske u otiscima kopita prednjih nogu. Konj se sam nosi, glava mu je postavljena gotovo okomito prema tlu, jahac ima lagani kontakt sa ustima konja. Duzina koraka je kraca, ali konj noge podize vise u zrak jer su zglobovi jace savijeni nego u srednjem hodu. Prikupljeni hod je kraci od srednjeg iako pokazuje puno vecu aktivnost.
Produzeni hod- konj maksimalno produzuje korak bez da izgubi pravilnost ritma, a kopita straznjih nogu ostavljaju otiske dosta ispred otisaka kopita prednjih nogu. Jahac omogucava konju da ispruzi vrat i glavu tako da produzi dizgine, ali bez da izgubi kontakt sa ustima konja.
Slobodan hod- je opustajuca kretnja u kojoj je konju omoguceno da u potpunosti ispruzi vrat i glavu.

KAS

Koraci u kasu moraju biti slobodni, aktivni i regularni. Kvaliteta kasa ovisi o opcem dojmu, regularnosti elasticnosti koraka te zamahu. Kvaliteta kasa proizlazi iz opustenih leda i angaziranih straznjih nogu te sposobnosti da se zadrzi isti ritam i prirodna ravnoteza u svim varijacijama kasa. Postoje cetiri vrste kasa: radni, srednji, prikupljeni i produzeni te produzenje koraka kasa.
Radni kas- je kretanje izmedu prikupljenog i srednjeg kasa u kojem kopita straznjih nogu ostavljaju otisak barem u otiscima kopita prednjih nogu. Konj je u ravnotezi i krece se jednakomjernim, elasticnim koracima aktivno naprijed. Jahac ima kontakt s ustima konja.
Srednji kas- je kretanje umjerenog produzenja koraka, ali bez ubrzavanja. Konj zamahom straznjih nogu produzuje korak, a kopita straznjih nogu ostavljaju otisak ispred otisaka kopita prednjih nogu. Jahac dopusta konju da lagano spusti glavu i vrat, s time da je tjeme i dalje najvisa tocka. Konj drzi glavu nesto ispred okomice u odnosu na prikupljeni i radni kas. Koraci moraju biti jednakomjerni i uravnotezeni te se citav okvir konja mora izduziti.
Prikupljeni kas- je kretanje u kojem straznje noge konja preuzimaju vecinu tezine, cime se oslobadaju plecke konja. Vrat je uzdignut. Okvir konja je skracen, ali zamah i aktivnost ostaju jednaki. Koraci su kraci, ali izrazajniji i poviseniji, a kopita straznjih nogu ostavljaju otisak u otiscima kopita prednjih nogu.
Produzeni kas- je kretanje u kojem konj pokriva najvise moguce tla, kopita straznjih nogu ostavljaju otisak znatno ispred otisaka kopita prednjih nogu. Koraci se maksimalno produzuju, ali konj ne ubrzava, sve kao rezultat velikog zamaha straznjih nogu. Jahac dopusta konju da produzi okvir, a samim time i korak, ali i dalje kontrolira tjeme koje mora biti najvisa tocka. Koraci i prednjih i straznjih nogu bi se trebali jednako ispruziti prema naprijed. Konj bi trebao biti u ravnotezi tijekom citave radnje, a prijelaz u prikupljeni kas bi trebao biti tecan i izveden prijenosom tezine na straznji dio trupa , s time da se jasno vide obje razlike promjene tempa ( iz prikupljenog u produzeni i iz produzenog u prikupljeni).
Produzenje koraka kasa-je varijacija izmedu radnog i srednjeg kasa koja se uvodi u testovima za mlade konje koji su u pocetku treniranja i jos nisu dovoljno skolovani za srednji kas.
[Vrh] Go down
Petra

Petra


Broj postova : 378
Join date : 29.11.2008

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Empty
PostajNaslov: Re: Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“   Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Icon_minitime6/12/2008, 20:41

GALOP
Koraci u galopu moraju biti lagani te pravilni, a zadnje noge moraju koracati sto je vise moguce ispod tijela konja prema njegovu tezistu. Pogreske u galopu su unakrsni galop ( kada konj prednjim nogama galopira npr. desni galop, a straznjima lijevi i obrnuto), te cetverotaktni galop ( kod kojeg se dijagonalni par nogu ne podize istovremeno sa tla vec se vanjska prednja noga podize ranije od unutarnje straznje noge). Kvaliteta galopa ovisi o opcem dojmu ( npr. pravilnosti i lakoci koraka, spustenosti straznjeg dijela trupa u odnosu na prednji dio- konj galopira kao da se krece uzbrdo) koji proizlazi iz prihvacanja zvale, podatnog tjemena, aktivnosti straznjih nogu i sposobnosti da se zadrzi jednaki ritam i prirodna ravnoteza, cak i nakon prijelaza iz jednog galopa u drugi. Konj uvijek mora biti ravan na ravnim linijama i pravilno savijen na zavojitim linijama, ali u svakom trenutku postavljen prema strani vodece noge. Postoje cetiri vrste galopa: radni, srednji, prikupljeni i produzeni te produzenje koraka galopa.
Radni galop- je kretanje izmedu prikupljenog i srednjeg galopa. Konj se nalazi u prirodnoj ravnotezi te se aktivno krece naprijed uz izrazen zamah straznjih nogu, a jahac zadrzava kontakt sa ustima konja.
Srednji galop- je kretanje izmedu radnog i produzenog galopa. Konj bez ubrzavanja ide naprijed sa vidljivim produzenjem koraka i zamahom straznjih nogu. Jahac dozvoljava konju da lagano spusti vrat i glavu i da drzi glavu nesto ispred okomice. Koraci moraju biti nesputani i uravnotezeni, a okvir konja se mora produziti.
Prikupljeni galop-je kretanje u kojem konj ostaje na zvali, vrat je uzdignut. Straznje noge preuzimaju vecinu tezine, cime se omogucava veca aktivnost i oslobadaju plecke te se stvara dojam da se konj sam nosi. Okvir konja i koraci su kraci, bez da se gubi njihova elasticnost i izrazajnost.
Produzeni galop- je kretanje u kojem konj pokriva najvise moguce tla. Konj, bez ubrzavanja, najvise moguce produzuje korak zahvaljujuci zamahu straznjih nogu. Jahac omogucava konju da produzi okvir, a time i korak, ali i dalje kontrolira tjeme. Konj bi trebao biti u ravnotezi tijekom citave radnje, a prijelaz u prikupljeni galop bi trebao biti tecan i izveden prijenosom tezine na straznji trup, s time da se jasno vide obje razlike promjene tempa ( iz prikupljenog u produzeni i iz produzenog u prikupljeni).
Produzenje koraka galopa- je varijacija izmedu radnog i srednjeg galopa koja se uvodi u testovima za mlade konje koji su u pocetku treniranja te jos nisu dovoljno skolovani za srednji galop.
[Vrh] Go down
Petra

Petra


Broj postova : 378
Join date : 29.11.2008

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Empty
PostajNaslov: Re: Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“   Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Icon_minitime6/12/2008, 20:44

FIGURE I RADNJE U JAHALISTU
Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Jahaliste

OSNOVNE FIGURE I RADNJE

DIJAGONALE
Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Dijagonale
Pri promjenama smjera konj mora svojim tijelom pratiti krivulje, ostajeci opusten i slijedeci jahaca, bez odupiranja, promjene ritma, brzine ili kretnje
[Vrh] Go down
Petra

Petra


Broj postova : 378
Join date : 29.11.2008

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Empty
PostajNaslov: Re: Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“   Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Icon_minitime6/12/2008, 20:46

KRUGOVI I NA LIJEVO ( DESNO) NAZAD
Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Krugovi

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Krugovi2
[Vrh] Go down
Petra

Petra


Broj postova : 378
Join date : 29.11.2008

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Empty
PostajNaslov: Re: Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“   Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Icon_minitime6/12/2008, 20:51

SERPENTINE
Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Serpentine

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ SERPENTINE2

Serpentina se sastoji od nekoliko polukrugova povezanih ravnom linijom. Konj mora biti paralelan sa kratkom stazom kada prelazi srednju liniju. Duzina ravne linije koja povezuje polukrugove varira, ovisno o promjeru polukrugova. Kod serpentine se promjena noge, promjena kretnje, jednostavna ili leteca promjena galopa izvode pri prelasku srednje linije

OSMICA
Osmica se sastoji od dva mala kruga jednake velicine spojena na sredini osmice. Jahac mora na trenutak izravnati konja prije promjene smjera na sredini figure.

STOJ
U stoju konj mora niti nepomican, ravan, sa tezinom ravnomjerno rasporedenom na sve cetiri noge ( zatvoreno), te par prednjih i straznjih nogu mora biti medusobno paralelan ( kvadraticno), tj. konj mora stajati zatvoreno i kvadraticno. U stoju vrat konja mora biti uzdignut sa tjemenom kao najvisom tockom, a glava malo ispred okomice. Konj mora biti na zvali i biti spreman krenuti. Pravilan se stoj dobiva premjestanjem tezine na straznje noge konja povecanim djelovanjem jahacevog sjedista i lista koji tjeraju konja u njezno zatvorenu ruku i uzrokuju trenutno, ali ne grubo zaustavljanje. Stoj se priprema nizom poluparada. Ukoliko se zahtjeva stoj u tocno odredenoj tocki, jahacev list treba biti na toj tocki.

ODSTUPANJE
Odstupanje je kretanje unatrag u dva takta u kojem se istovremeno krece jedan dijagonalan par nogu pa zatim drugi bez trenutka lebdjenja. Prednje noge se krecu po istom tragu kao i zadnje noge, dakle konj mora biti izravnat i na zvali. Odstupanje sluzi za poboljsanje prikupljenosti konja zato sto zahtjeva da se zglobovi straznjih nogu jace saviju i opterete. Ozbiljnim pogreskama u odstupanju se smatra bilo kakvo odupiranje konja, gubitak kontakta sa ustima konja, odmicanje straznjeg dijela trupa od ravne linije, siroko postavljene i neaktivne straznje noge te vucenje prednjih nogu. Nakon zahtjevanog broja koraka odstupanja konj mora stati na sve cetiri noge jednakom tezinom ( zatvoreno) i paralelno ( kvadraticno) ili odmah krenuti naprijed u zahtjevanu kretnju. Ako se nakon odstupanja zahtjeva stoj straznji korak mora biti pola koraka, kako bi konj zatvoreno stao.
[Vrh] Go down
Petra

Petra


Broj postova : 378
Join date : 29.11.2008

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Empty
PostajNaslov: Re: Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“   Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Icon_minitime6/12/2008, 20:55

OKRET NA PREDNJEM DIJELU TRUPA
Okret na prednjem dijelu trupa se izvodi iz stoja. Prije pocetka okreta konj je postavljen prema strani bocno tjerajuceg lista. Straznji dio trupa opisuje polukrug oko prednjeg dijela pri cemu se konj zapravo okrece oko svoje unutarnje prednje noge. Unutarnja straznja noga koraca ispred i kriza vanjsku. Nakon zavrsetka okreta konj se mora ponovno izravnati. Ova se radnja izvodi na unutarnjoj stazi ( koja se nalazi 1m unutar staze) kako bi se sprijecilo odstupanje ili dizanje glave konja.
Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Okret1

OKRET NA STRAZNJEM DIJELU TRUPA IZ STOJA
Pri zapocinjanju okreta su dozvoljena 1 do 2 koraka naprijed kako bi se zadrzala tendencija kretanja naprijed. Konj se okrece oko unutarnje straznje noge s time da se ona podize i spusta na tlo te je tijekom citavog okreta vidljiv cisti ritam od 4 takta. Prednje noge i vanjska straznja noga se okrecu oko unutarnje straznje noge koja se podize i spusta u ritmu i smjeru tezista konja i spusta se na tlo u istoj tocci ili nesto ispred nje. Pritom prednji dio trupa opisuje polukrug oko straznjeg dijela, a vanjska straznja noga opisuje mali polukrug oko unutarnje straznje noge. Konj prednjim nogama koraca naprijed i bocno te ih kriza dok se straznje noge ne smiju krizati. Nakon zavrsetka okreta konj se mora vratiti na stazu na nacin da ide naprijed i bocno, bez da mu se zadnje noge krizaju, i tek onda stati u stoj. Konj je cijelo vrijeme postavljen i savijen u smjeru kojim se krece
Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Okret2

OKRET NA STRAZNJEM DIJELU TRUPA IZ HODA
Izvodi se jednako kao i okret na straznjem dijelu trupa iz stoja s time da ne zapocinje ni ne zavrsava u stoju vec u srednjem hodu. Prije zapocinjanja okreta potrebno je skratiti korake u hodu.
[Vrh] Go down
Petra

Petra


Broj postova : 378
Join date : 29.11.2008

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Empty
PostajNaslov: Re: Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“   Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Icon_minitime6/12/2008, 20:59

PIRUETA ( POLUPIRUETA)
Pirueta ( polupirueta) je okret od 360° ( 180°) koji se izvodi na dva traga sa polumjerom jednakim duzini konja te se prednje noge okrecu oko straznjih nogu. Najcesce se izvodi u prikupljenom hodu i galopu, a moze se izvoditi i u piaffeu ( u slobodnom programu sa muzikom). Prednje noge i vanjska straznja noga se okrecu oko unutarnje straznje noge koja se podize i spusta na tlo u istoj tocci ili nesto ispred nje. Za razliku od okreta na straznjem dijelu trupa iz hoda prednji dio trupa opisuje manji polukrug oko straznjeg dijela trupa. Konj mora cijelo vrijeme biti postavljen i savijen u smjeru kojim se krece, ritmicno i tecno se okretati te biti na zvali, a tjeme mora ostati najvisa tocka. Konj cijelo vrijeme mora zadrzati aktivnost i ne smije ni najmanje krenuti unatrag ili bocno. Kod izvodenja pirueta ( polupirueta) u galopu jahac mora zadrzati lakocu konja i naglasiti prikupljenost, te zadrzati cisti galopski korak ( 3 takta) iako je dozvoljeno da vanjska prednja i unutarnja straznja noga ne dodiruju tlo potpuno istovremeno. Straznji dio trupa mora biti aktivan i lagano spusten, a zglobovi moraju biti izrazito savijeni. Kvaliteta koraka galopa prije i poslije piruete ( polupiruete) je sastavni dio radnje. Pirueta u galopu se izvodi u 6 do 8 koraka, a polupirueta u 3 do 4 koraka. Kvaliteta piruete ( polupiruete) se ocijenjuje na osnovu opustenosti, lakoce, tocnosti i tecnosti izvodenja. Prije zapocinjanja piruete ( polupiruete) se zahtjeva povecana aktivnost, izravnatost i prikupljenost. Takoder se mora zadrzati ravnoteza pri izlasku iz piruete ( polupiruete).

DATI RUKU
Davanjem ruke se testira prikupljenost i samodrzanje konja te da li konj slusa jahacevo sjediste i listove. Jahac mora ispruziti ruke, prateci liniju grive 2 do 3 sake, prema glavi konja par koraka. Konj mora ostati u istom tempu i kretnji, a glava konja nesto ispred okomice.
Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Datiruku

ISPUSTITI DIZGINE IZ RUKU

Kao i kod davanja ruke, ispustanjem dizgina iz ruku se testira da li konj slusa jahacevo sjediste i listove, te da li ima opustene misice vrata i leda. Jahac postepeno ispusta dizgine iz ruku do te duzine dizgina da i dalje zadrzava kontakt sa ustima konja. Konj mora ostati u istoj kretnji, tempu i ritmu, vrat mu se mora ispruziti prema dolje i naprijed prema zvali. Glava se konja spusta do te visine da je gubica konja u razini uzengija, a glava konja mora ostati ispred okomice. Tjeme vise nije najvisa tocka.
Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Iapustidizgine
[Vrh] Go down
Petra

Petra


Broj postova : 378
Join date : 29.11.2008

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Empty
PostajNaslov: Re: Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“   Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Icon_minitime6/12/2008, 21:03

JEDNOSTAVNA PROMJENA GALOPA je kretnja u kojoj se iz galopa prelazi direktno u hod, te nakon 3 do 5 cistih koraka hoda ponovno izravno u drugi galop.

LETECA PROMJENA GALOPA
se izvodi u jednom koraku, s time da se prednje i straznje noge mijenjaju istovremeno. Promjena vodece noge i straznjih nogu se izvodi u trenutku lebdjenja. Letece promjene se mogu izvoditi i u seriji na 4, 3, 2 i na jedan korak. Konj cak i u letecim promjenama galopa u seriji mora ostati lagan, miran i ravan, u istom ritmu i ravnotezi. Galop mora biti dovoljno aktivan kako se lakoca, tecnost i pokrivanje tla kod letecih promjena u seriji ne bi poremetilo.

KONTRA GALOP
Kontra galop se izvodi u prikupljenom galopu. U kontra galopu je vodeca noga ona koja se nalazi na vanjskom dijelu staze ili kruga i konj je postavljen prema strani vodece noge. Uglovi manjeza se u kontra galopu mogu zaokruziti. Prednji i straznji dio trupa moraju biti na istoj liniji.

JEDNOSTAVNO PRIMANJE se izvodi kako bi se pokazala opustenost konja te reagiranje konja na list jahaca. Jednostavno se primanje jasi u radnom kasu. Konj je izravnat, ali je postavljen suprotno od smjera kojim se krece, tako da mu jahac moze vidjeti unutarnju obrvu i nozdrvu. Konj koraca tako da unutarnjim nogama prolazi ispred i kriza vanjske noge. Jednostavno se primanje jasi po dijagonali te je u tom slucaju konj paralelan sa dugom stazom iako prednji dio trupa mora biti nesto ispred straznjeg dijela. Takoder se moze jasiti na dugoj stazi, a konj mora biti pod kutem od 35° u odnosu na dugu stazu.
Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Primanje
[Vrh] Go down
Petra

Petra


Broj postova : 378
Join date : 29.11.2008

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Empty
PostajNaslov: Re: Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“   Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Icon_minitime6/12/2008, 21:06

BOCNA KRETANJA
U bocna kretanja spada: primanje plecke, travers, renvers i traverzala. Glavni cilj bocnih kretanja je razvijanje i povecanje aktivnosti straznjeg dijela trupa, a samim time i prikupljenosti konja. Konj je u svim bocnim kretanjima postavljen i lagano savijen i krece se na vise tragova. Savijenost konja mora biti tolika da ne utjece na ravnotezu i tecnost kretanja. U svim bocnim kretanjima koraci moraju biti slobodni, pravilni, opusteni, uravnotezeni te aktivni. Vrlo cesta pogreska je gubljenje aktivnosti zbog toga sto jahac ustraje na pretjeranoj savijenosti i kretanju samo bocno, a ne istovremeno i naprijed.

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Primanjeplecke

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Travers

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Renvers

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Traverzala
[Vrh] Go down
Petra

Petra


Broj postova : 378
Join date : 29.11.2008

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Empty
PostajNaslov: Re: Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“   Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Icon_minitime6/12/2008, 21:08

PASSAGE
Passage je jako prikupljen i izrazajan kas kojeg karakterizira izrazena aktivnost straznjeg dijela trupa ( savijenost koljena i skocnih zglobova) te elasticnost pokreta. Konj dijagonalno podize noge sa tla sa produzenim trenutkom lebdjenja. Konj dize svaku prednju nogu do te visine da je kopito na sredini cjevanice druge prednje noge, a straznju nogu do te visine da je kopito nesto iznad puticnog zgloba druge straznje noge. Vrat treba biti uzdignut i savijen, a tjeme mora ostati najvisa tocka. Straznji je dio trupa spusten u odnosu na prednji dio te preuzima vecinu tezine. Konj ostaje mekano na zvali i mora moci tecno prelaziti iz passagea u piaffe i obrnuto bez da se mijenja povisenost i izrazajnost koraka te izrazenu aktivnost. Ozbiljnim pogreskama se smatra neregularni ritam straznjih nogu, ljuljanje prednjeg i/ ili straznjeg dijela trupa s jedne na drugu stranu, zivcani pokreti prednjih i/ ili straznjih nogu te vucenje straznjih nogu u trenutku lebdjenja.

PIAFFE
Piaffe je jako prikupljen i izrazajan kas koji ostavlja dojam da se izvodi na mjestu. Leda konja su opustena i elasticna, straznji je dio trupa spusten u odnosu na prednji dio, straznje su noge jako aktivne te omogucavaju slobodu i lakocu plecki i samog prednjeg dijela trupa. Konj dijagonalno i izrazajno podize noge s tla sa produzenim trenutkom lebdjenja. Konj dize svaku prednju nogu do visine da je kopito na sredini cjevanice druge prednje noge, a straznju nogu do visine da je kopito nesto iznad puticnog zgloba druge straznje noge. Vrat treba biti uzdignut i savijen, a tjeme mora ostati najvisa tocka. Iako se izvodi na mjestu konj mora imati zelju za kretanjem naprijed koja je vidljiva u prelasku u drugu kretnju ( radnju). Ozbiljnim pogreskama se smatra kretanje unatrag, zivcani pokreti prednjih i/ ili straznjih nogu, necisti dvotakt, krizanje prednjih i/ ili straznjih nogu, siroko postavljene zadnje noge, ljuljanje prednjeg i/ ili straznjeg dijela trupa s jedne na drugu stranu te previse kretanja prema naprijed.
[Vrh] Go down
Sponsored content

Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Empty
PostajNaslov: Re: Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“   Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“ Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Dresurni programi dokumenti prilagodeni prema „FEI Rules for dressage events“
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Konji :: Konjicki sport, jahacke discipline :: Dresurno jahanje-
Forum(o)Bir: