Konji
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Konji

....hrani ga ko` brata.....teraj ga ko` vraga....
 
Početna stranicaPočetna stranica  Latest imagesLatest images  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

 

 Influenza equorum (grip, zarazni kašalj)

Go down 
Autor/icaPoruka
Petra

Petra


Broj postova : 378
Join date : 29.11.2008

Influenza equorum (grip, zarazni kašalj) Empty
PostajNaslov: Influenza equorum (grip, zarazni kašalj)   Influenza equorum (grip, zarazni kašalj) Icon_minitime12/12/2008, 00:08

Clanak g. Zoran Petej dr. vet. med.

Akutno, kontagiozno (zarazno) oboljenje konja sa promejnama na organima za disanje: zapaljenjem gornjih dišnih puteva, obilnim iscjedkom iz nosa, dubokim i bolnim kašljem i konjuktivitisom.
Uzročnik je RNK virus iz roda Influenza A, familija Orthomyxoviridae, sa dva podtipa: A equi 1 (H7N7) i A Equi 2 (H3N8). Nijedan od dva subtipa nije infektivan za druge životinje i čovjeka.
Izvor zaraze su bolesne životinje i rekonvalescenti, od kojih se putem kašlja (kapljicama) virus prenosi na zdrave jedinke i do 35 m udaljenosti. Najčešći prenosioci oboljenja su konji u transportu, naročito prilikom raznih sportskih takmičenja. Obole sve kategorije konja, ali su najosjetljivija ždrijebad i konji do 2 godine starosti.
Oboljenje je rašireno u mnogim zemljama svijeta. Posljednja veća epizootija (epidemija) svjetskih razmjera zabilježena je 1989 godine u Zapadnoj Evropi i Skandinaviji. Iste godine zabilježena je i veća epizootija influence u Jugoslaviji, a Srbijom je 1994 godine protutnjala jos jedna ( nešto manja) i zahvatila više ergela i hipodroma. U skoro svim epizootijama kao uzročnik se pojavljuje tip A equi 2. Posljednjih godina u većini zemalja zabeležena je blaža forma bolesti, uglavnom u kategoriji sportskih konja, što je posljedica dužeg prisustva virusa u ovoj populaciji konja i postepenog stvaranja pasivnog imuniteta prema influenci.

Inkubacija:

traje 1-6 dana, nekada i kraće od 24 sata.
podtip A equi 1: inkubacija od 1-8, najčešće od 2-5 dana.
podtip A equi 2: inkubacija od 18 h do 5, odnosno 7 dana, najčešće 24-72 sata.

Infekcija životinje uglavnom nastaje preko dišnih organa. Bolesni konji kašljanjem izlučuju velike količine virusa, a nosnim iscjedkom još u periodu inkubacije. Bolest ima akutan tok sa povišenom tjelesnom temperaturom od 39-40° C, koja se održava tokom 4-6 dana. Životinja se nerado kreće, slabog je apetita, malaksala, depresivna, a zatim se razvijasuh i bolan kašalj koji može trajati i do tri tjedna. Na tok bolesti utječu način eksploatacije, hranjenje i držanje konja. Klinički simptomi variraju od jedinke do jedinke, pri čemu su teški oblici sa komplikacjama naročito česti kada se oboljela grla ne poštede od rada. Za oporavak takvih životinja ponekad je potrebno i nekoliko mjeseci.
U cjelini grip konja je benigno oboljenje i uz adekvatnu simptomatsku terapiju i bez komplikacija traje oko tjedan dana. Poslje 5-6 dana od početka bolesti tjelesna temperatura se vraća na normalu, kašalj postaje vlažan i traje od 1 do 3 tjedna. Eventualna uginuća ili kronična oboljenja su posljedica sekundarnih bakterijskih infekcija.
Sumnja na influencu se postavi na osnovu epizootioloških i kliničkih podataka kao i patoloških promjena.
Dijagnoza se postavlja na osnovu:
- izolacije virusa (iz nosnog iscjedka , uglavnom u prva 3 dana bolesti)
- seroloških testova (HA-IHA, ELISA, radijalna hemoliza), pri čemu se ispituju dva krvna seruma uzeta u razmaku od 10 dana, gdje se prati promjena u titru specifičnih antitjela.
Kada se bolest potvrdi i laboratorijski, zaraza se prijavljuje i po zakonu se sprovodi izolacija životinja.
Influenza equorum (grip, zarazni kašalj) Bolest Influenza equorum (grip, zarazni kašalj) Slinavinos
tipičan izgled konja inficiranog influenzom
Preventiva je svakako najvažniji vid borbe protiv influence. Pored obavezne izolacije oboljelih primjenjuje se i karantiniranje uvezenih životinja. Najvažnija je, ipak, imunoprofilaksa. Cijepljenje sportskih konja protiv influence je negjde zakonski obavezna, a negjde regulirana samo sportskim propisima.
Ždrijebad se cijepi obično sa 3 mjeseca. Osnovna vakcinacija je trokratna: prve dvije u razmaku od mjesec dana, a treća 6 mjeseci nakon druge. Kod mladih kategorija do ujahivanja preporučuje se dalja revakcinacija u intervalima od 3-6 mjeseci, kod trkačih konja dva puta godišnje, dok je starije sportske konje, kao što su preponski konji, najčešće dovoljno revakcinirati jednom godišnje.
Kod nas najčešće korišćena cjepiva: Resequin, Fluvac, Equiffa, sadrže antigene oba podtipa virusa i dovode do sasvim zadovoljavajućeg imunološkog odgovora organizma, te se mogu koristiti kao sasvim pouzdane u zaštiti konja od influence.
[Vrh] Go down
 
Influenza equorum (grip, zarazni kašalj)
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Konji :: Anatomija, zdravlje, prehrana, njega :: Zdravlje-
Forum(o)Bir: