Konji
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Konji

....hrani ga ko` brata.....teraj ga ko` vraga....
 
Početna stranicaPočetna stranica  Latest imagesLatest images  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

 

 Western jahanje

Go down 
Autor/icaPoruka
Pere
Admin
Pere


Broj postova : 135
Join date : 29.11.2008
Age : 31
Lokacija : Vž,ponekad Istra

Western jahanje Empty
PostajNaslov: Western jahanje   Western jahanje Icon_minitime6/12/2008, 12:50

WESTERN JAHANJE

Dobar western konj mora se kretati u svim smjerovima i terenima, hrabro, srčano, sigurno i poslušno. Na i najmanji kontakt jahača reagira bezprijekorno, pri sjahivanju i zajahivanju stoji mirno. Školovati western konja ravno je školovanju dresurnog, bez ikakve dvojbe.

Western se zapravo živi...kad si možeš priuštiti da jašiš 3, 10 ili 20 dana, po prirodi sa svojim konjem i prijateljima, potpuno opušten...a za to je, naravno, potreban stabilan, temperamentan, hrabar, izdržljiv i potpuno zdrav konj, koji ima apsolutno povjerenje u svojeg vlasnika. Tada je doživljaj 100-postotni

Kod western naćina konj ima slobodnu glavu, sa popuštenim dizginima, te na taj naćin sam pronalazi ravnotežu, tako ima sigurnost za obavljanje svih zadataka koji mu se postave.

Kauboji su morali biti svakako čvrsti, otporni i uporni ljudi, no njihovi konji svakako uvijek korak ispred njih, napor, skromnost srčanost i odanost bili su im glavni aduti.
Njihovi potomci su opstali i danas ih moderni kauboji i dalje koriste, iako su se vremena i naćini promjenili.... appaloosa i quarter i danas podsjećaju na ne tako davna opjevana vremena.
Kako im je prava svrha očito u većini slučajeva zauvijek završila opstanaka mogu zahvaliti entuzijastima koji su razvili poseban stil jahanja, uveli pravila , osnovali savez, uveli takmičenja...

Jahač western stila dizgine drži u lijevoj ruci, njihovim krajevima daje signal ovisno na kojoj strani vrata leže ( tzv neck reigning ). Desna ruka kao i u nekadašnjih kauboja je slobodna , jer je bila potrebna za rad. Konj je bio sredstvo za ostvarenje cilja, pa je i jahaču bilo itekako važno da on bude itekako osposobljen za prelazak u sve i iz svih vrsta kretnji, da bude maksimalno podatan i to naravno bez uporabe sile, idealan primjer pravog partnerstva.
Zapravo konj je točno znao što jahač od njega traži jer je ovaj morao biti maksimalno koncentriran na rad , najcešce oko stoke.

Uzda pri westen jahanju je od sirove kože, žvala nešto žešća, bilo kandara ili hakamor. Važno je reći da ruka jahčca ne djeluje preko dizgina na usta vec krajevima dizgina.
Sjedište, list i peta osnov su tjerajućih sila, ruka u odnosu na usta ima nešto drukčiji zadatak , medutim više je sličnosti nego razlika. Ipak je ovo disciplina koja je nastala iz rada, potrebe preživljavanja i prilagodbe.Westen konji su ipak najvećim dijelom produkt prirodne i radne selekcije.

Western sedlo se očito razlikuje od engleskog kakvog većina od nas upotrebljava. Ono je veče, šire i teže, te zbog svoje velike površine vrši vrlo mali pritisak na konjska leda ( težina jahača ). Ono je idealni spoj i za konja i jahača, zbog obostrane udoobnosti za sve napore. Mnoštvo remencica na sedlu omogučuje jahaču da sa sobom ponese opremu, hranu .........
Oblikom western sedlo neodoljivo podsjeća na srednjovjekovno, renesansno, barokno, posebno zbog uzdignutih prednjeg i stražnjeg unkaša, koji su omogućavali sigurnije sjedište.
Prednji unkaš kod western sedala ima svojevrsnu kuku za koju veže laso, nakon što je uhvatio, kravu tele, ili konja. Stražnji unkaš je uzdignutiji kako bi jahač bio dodatno sigurniji od opasnosti da ga netko gurne ili povuće sa sedla. Western sedlo s obzirom na svoju funkciju , sigurnost i udobnost po konja i jahaca maksimalno opravdava svoju funkciju.

Rodeo kao dio western jahanja u sebi na jedinstven naćin čuva negdašnje kaubojske vještine na osebujan naćin. Danas je western jahanje sve prisutnije i kod nas u Europi posebno u jahača koji su u startu odabrali rekreativno jahanje, medutim western takmičenja u pojedinim zemljama su također u zamahu.

PRAVILA I DISCIPLINE PRI WESTERN JAHANJU

Western plesure
Svakako da je jedno od najpopularnijih takmičenja, gdje se jahači nalaze u areni, te na zahtjev sudaca prikazuju konja u hodu, kasu i galopu. Ocjenjuje se kvaliteta pokreta, opuštenost, smirenost, pouzdanost i rad na dugim dizginima.

Western riding
Postoje 4 sheme , te sudac izabire koju će zadati. Hodom, kasom i galopom prolazi se između određenih prepreka ( čunjevi i sl ). Ocjenjuje se kako konj regaira na vodeće noge u skretanju i okeratnju, te kako konj reagira na minimalni kontakt putem opuštenih dizgina. Važno je reći da se ovdje ocjenjuju i pravilne promjene galopa ( lijevi u desni i obrnuto ), pa trenutačno zaustavljanje iz galopa u stoj, odstupanje unatrag nekoliko koraka.
Ovo je izuzetno zahtjevna i teška vježba, posebno ( kao uglavnom i western jahanje uopće ) je vidljiv napor nogu ( tetiva , zglobova, mišića i ligamenata ), koje doslovno mijenjaju položaje u ekstremnim uvjetima.

Western Horsemanship
Ovo je takmičenje za mlade od 18 godina, amatere, rekli bi pokus je li u doticnom jahaču duh zapada.
Podijeljeno je na dva dijela. Prvi dio se sastoji od zadanih figura; hod, kas, galop u ravnoj liniji,zavojima ili njihovom kombinacijom. U drugi dio ulaze najbolji iz prvog dijela, zajedno se kreću u krug po areni, suci ocjenjuju jahačev stav, ravnotežu i držanje u sedlu, srčanost, sposobnost kontroliranja konja . Zatim izvode kas, galop, izduženi kasi galop, posebno prirodnost, kas i galop u serpentinama, krugovima, okret oko prvih i zadnjih nogu,spinovi, leteća ili normalna promjena vodeće noge-galopa, jahanje bez stremena, hod u stranu ( u kasu, hodu i galopu ), tzv. sidepass - u hodu okret za 90 stupnjeva zadnjim nogama u desno, te nekoliko koraka u stranu u smjeru kretanja, zatim se konj izravna, pa zadnjim nogama opet kroći desno.

Trail
Ovo takmičenje se održava na odredenom poligonu gdje konj pokazuje svoje fizičke i psihičke sposobnosti. Ocjenjuje se konjska volja i vodljivost preko prepreka, lakoća i gracioznost pri otvaranju i zatvaranju vrata, prolasku preko drvenih okvira ( kas, galop, hod ), prelazak preko prepreka unatrag. Takoder se izvodi, uzimanje pošte iz sandučića, oblačenje i svlačenje kabanice, prolaz preko vodene prepreke ....

Reining
Vrhunski reining znači raditi s konjem tako da je promatraču gotovo nevidljivo upravljanje i kontakt preko dizgina, odnosno ustiju. Takvi jahači su zaista vrhunski.
Postoji 11 službenih opcija koji medu inim sadrže : sliding stop - zaustavljanje iz punog galopa, spin- okret za 360 stupnjeva, pri kojem se traži da stražnje noge budu što je moguće više na istom mjestu, rollback - okret za 180 stupnjeva bez zaustavljanja u galopu te odmah nastavka galopa naprijed, te već spominjane promjene vodeće noge pri izvodenju raznih figura. Ocjenjuju se gibanje, bezprijekornost izvedbe, ponašanje konja i jahača, brzina, te kontakt jahača i konja zajedno.Nakon nastupa sudac provjerava nosi li konj propisanu uzdu, te sm način uzdanja.

Cutting
Konj i jahač ulaze medu krdo krava, te odaber jednu , te ju odvoji od stada. Treba ju odvesti i zadržati na sredini arene, svim raspoloživim znanjima onemogućiti povratak stadu.
Važno je reći da ovdje konj neprestano i usporedno prati svaki pokret krave, zapravo uvijek je korak unaprijed, kako bi spriječio bježanje. Ocjenjuje se osjećaj za kravu ( bez straha sa maksimalnim približavanjem kravi), koncentriranost i hrabrost. U dvije i pol minute soliadn par može izdvojiti tri krave.

Barrel racing
Ovo je prava utrka gdje je važno što brže okružiti tri bačve koje su postavljene . Na službenim takmičenjima radi se o 200 litarskim, metalnim bačvama obojenim u svijetle boje , obavezno moraju bit zatvorene sa obje strane.
Zbog velikih brzina, posebno na zavojima, sigurnost je itekako važna, što je propisano koliko moraju bacve biti međusobno udaljene te njihova udaljenost od zida, zbog samog manvra i nailaska.Od prve do druge bačve mora biti 5,4 m za sigurni nailazak, a od trece bacve do kraja arene 10, 8 m. Start, odnosno cilj moraju biti udaljeni 13,5 m od ruba arene.

Western jahanje po svemu napisanom svakako da nije puko jahanje po terenu... Western jahanje jest umjetnost...

skinuto sa www.konjicki-centar.hr
[Vrh] Go down
https://konj.forumcroatian.com
Pere
Admin
Pere


Broj postova : 135
Join date : 29.11.2008
Age : 31
Lokacija : Vž,ponekad Istra

Western jahanje Empty
PostajNaslov: Re: Western jahanje   Western jahanje Icon_minitime6/12/2008, 13:08

Western jahanje 20-4co10
Western jahanje 400pix11
Western jahanje 415310
Western jahanje 180px-10
Western jahanje Basics10
Western jahanje Grko1710
[Vrh] Go down
https://konj.forumcroatian.com
 
Western jahanje
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Kontraindikacije za terapijsko jahanje
» Preponsko jahanje
» Indikacije za terapijsko jahanje

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Konji :: Konjicki sport, jahacke discipline :: Western-
Forum(o)Bir: